Färnalimpa

Ett grovt bröd bakat på en mängd olika mjölsorter & frön och så lite sirap för smakens skull.

Färnalimpa. Såhär gör du
Blötlägg vetekross och fibrex i kokande vatten och låt svalna till rumstemperatur.

Häll av det resterande vattnet som inte fibrex och vetekrosset sugit upp.

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt filmjölk/yoghurt.Börja sedan arbeta degen. Häll i det blötlagda vetekrosset i degen under omrörning. Klä två stycken 1,5 liters avlånga brödformar med bakplåtspapper och fördela degen i dem.

Grädda i mitten av ugnen ca 175°c i 50-60 minuter, prova med en sticka, om stickan är torr är brödet färdigt.

Använd med fördel ekologiskt mjöl.
Här på Färna använder vi främst mjölsorter från Stora Hällsta Gård i Sala.

Ingredienser

  • 7,5 dl Dinkelmjöl
  • 6 dl Vetemjöl
  • 1,5 dl grovt rågmjöl
  • 2,5 dl havregryn
  • 1,5 dl havrekli
  • 2.5 dl vetekross
  • 1,5 dl linfrön
  • 1,5 dl fibrex
  • 1 msk bikarbonat
  • 1,5 tsk salt
  • 1 l filmjölk eller yoghurt
  • 1 dl mörk sirap
  • Ca 1 liter vatten till blötläggning.

Dela