Höstkyckling med rostade rotfrukter

Höstkyckling med doft av apelsin serverad med honungsrostade rotfrukter & rödbetor. En krämig coleslaw på pumpa & rödlök som tillbehör En riktigt god middag en murrig höstkväll.

Så här förbereder du kycklingen:
Gnid in kycklingen med apelsinskal, apelsinsaft, olja och salt.
Skär apelsinen & löken i bitar. Fyll kycklingen med apelsin och lök. Sätt ugnen på 125°. Använd gärna en digital ugnstermometer för att mäta köttets innertemperatur.
Ställ in kycklingen i ugnen i ca. en timme. När kycklingen når en innertemperatur på 70° är den klar. Ta ut köttet och låt det vila en stund innan servering. 

Rostade rotfrukter & rödbetor

Detta behöver du:
2 morötter
2 palsternackor
8 potatisar
1 bit selleri
4 rödbetor
1 dl valfria hackade färska örter
1 msk flingsalt
1 msk kallpressad rapsolja
2 msk honung

Skala och klyfta alla rotfrukter & rödbetor.koka rotfrukter & rödbetor* i vatten i ca 5-10 minuter, det skall inte vara helt mjuka. Lägg rotfrukterna på en ugnsplåt, vänd runt med oljan och honungen, salta och sätt in i ugnen och rosta på 175° tills dom får fin färg. Strö över örter och blanda med rotfrukterna.
Sätt in i ugnen igen i ca 2 minuter. Koka rödbetorna i en separat kastrull för att undvika missfärgning av de andra rotfrukterna.

Pumpa- och rödlökscoleslaw

Detta behöver du:
4 personer
100 gr skalad pumpa, butternut
100 gr vitkål
1 röd lök, tunt skivad
0,5 dl äppecidervinäger
1 dl crème fraiche
0.5 dl majonnäs
Salt och peppar

Riv pumpan och vitkålen grovt. Blanda ned löken och tillsätt vinägern, krama blandning så den mjuknar något. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, salt och peppar.
Blanda ihop allt och ställ i kylen tills coleslawen ska serveras.

Ingredienser

  • 1 hel kyckling (gärna färsk, svensk)
  • 1 apelsin, (rivet skal och saft)
  • 1 gul lök
  • Salt
  • 1 msk Kallpressad rapsolja

Dela