Kumminostkex & Lingonmarmelad

En riktig goding att servera efter middagen eller som ett litet tilltugg till drinken. Ostarna kommer från Birgitt & Bengt, Wernergårdens Mejeri.

Så här gör du Kumminkex

  1. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt olja, ost och linfrö.
  3. Rör ner vetemjöl tills degen är ganska lös men inte klibbig. Kavla ut mellan bakplåtspapper.
  4. Sporra ut kakor. Pensla med olja.
  5. Grädda ca 20 minuter i 175° kolla kexen så dom inte blir för mörka, det är lätt att bränna dom då dom innehåller ost.

    Lingonmarmelad med portvin

    Ingredienser

    1 kg frysta lingon
    1 dl vatten
    2 lagerblad
    Ca 5cm kanelstång, gärna Sri Lanka
    2-3 st stjärnanis
    ½ vaniljstång, urskrapad
    500 g syltsocker
    0,5 dl portvin eller glögg

    Så här gör du
    Häll ner lingon, vatten, vanilj samt den urskrapade vaniljstången och kryddor i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt portvin och syltsocker och låt koka ca 10 min.
    Häll upp på burkar.

    Frågor om receptet?
    Kontakta köksmästare Inga-Lena Eriksson

Ingredienser kumminkex

  • 30 gr färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 dlolja
  • 2 dl riven ost, kummin eller Gruvost från Wernergårdensmejeri
  • 2 dl linfrö
  • Ca 7 dl vetemjöl
  • Olivolja till pensling

Dela