Rabarbermarmelad & västerbottenkex

Rabarbermarmelad och kex Lägg lite ost på kexet och toppa med marmeladen, ett perfekt tilltugg till vårens drink!

Rabarbermarmelad
Skär rabarber i mindre bitar och tillsätt citronen, vinet och syltsockret, lagerblad och långpeppar. Koka i ca 15 minuter eller tills rabarbern mjuknat och börjar falla isär.
Plocka ur lagerblad och långpeppar ur marmeladen och mixa slät med en mixerstav.
För lite snyggare presentation kan ni lägga tillbaka långpeppar och lagerblad efter mixningen.
Häll upp på burk och kyl.

Västerbottenkex
30 gr färsk jäst
3 dl ljummet vatten
100 g smör
2 dl sesamfrön
2 dl riven västerbottenost
Ca 7 dl vetemjöl
Olivolja till pensling

Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt smör, ost och sesamfrö. Rör ner vetemjöl tills degen är ganska lös men inte klibbig.
Känns den klibbig så tillsätt mer vetemjöl. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut. Sporra ut små kakor. Pensla med olja. Grädda ca 20 minuter i 175.

Riktigt gott tillsammans med en god ost.

 





Rabarbermarmelad

  • 500 gr syltsocker
  • 500 gr rabarber
  • 1 citron, skal och saft
  • 4 msk vitt vin
  • Långpeppar
  • Lagerblad

Dela