Saras semlor

Idag har vi haft finbesök av Sara Fjärrstrand som har bakat semlor till våra gäster. Sara har bland annat vunnit SM och lag EM för unga bagare. MUMS säger vi och stort tack Sara!

Semlor, ca 60 st stora.

Fördeg:
1 liter mjölk eller vatten
1200 g vetemjöl special
50 g jäst

Deg:
800 g vetemjöl special
50 g jäst
400 g smör
300 g socker
16 g salt
24 g kardemumma

Kör allt till fördegen i en degblandare ett par minuter tills allt är blandat. Låt jäsa 30-60 min.
Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en elastisk deg.
Låt vila ca 15 minuter och väg sedan upp bitar i önskad storlek(60gram). Sätt ugnen på 210°. Jäs till dubbel storlek och sätt in i ugnen. Sänk värmen en aning och baka tills gyllenbruna.

Mandelfyllning med rostade mandlar
300 g rostad mandel
800 g skållad mandel
700 g socker
400 g vatten
25 g bittermandel

Rosta 300 g mandel. Mixa all mandel ganska fint. Lite bitar kan det vara kvar. Mixa bittermandlarna för sig. Blanda all mixad mandel med socker och vatten.
Det kan vara bra att gör fyllningen någon dag i förväg så den suger åt sig av vattnet och blir en krämig massa.

När bullarna svalnat, klipp eller skär av ett lock och fyll med massan. Vispa grädde och spritsa på. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Lycka till med semlorna önskar Sara Fjärrstrand!

Ring eller maila oss på

Ingredienser

  • 1 liter mjölk eller vatten
  • 2000 g vetemjöl special
  • 100 g jäst
  • 400 g smör
  • 300 g socker
  • 16 g salt
  • 24 g kardemumma
  • 300 g rostad mandel
  • 800 g skållad mandel
  • 700 g socker
  • 400 g vatten
  • 25 g bittermandel

Dela